INDESIGN SAYFA NUMARASI EKLEME

INDESIGN SAYFA NUMARASI EKLEME

Indesign Sayfa Numarası Ekleme

Indesign sayfa numarası eklemeyi nasıl yaparız konusuna değineceğim. Adobe indesign programında sayfa panelinden gerçekleştireceğimiz bu işlem program içerisinde otomatik bir kod verilerek yapılıyor.

Indesign’da sayfa ekleme işlemi yine aynı panelden yapılıyor. Peki sayfalar penceresini nereden açacağız? Program içerisinde menüde yer alan pencereler kısmından sayfalar (Pages) panelini açabilirsiniz. Sayfalar sekmesini açtıktan sonra istediğiniz sayfayı ekleyebilir ya da istediğiniz sayfayı silebilirsiniz. Yine bu panelden indesignda sayfa numarasını istediğiniz sayfadan başlatmada yapabilirsiniz.

Indesign’da sayfa numarası verme işleminde bir sonraki aşamada sayfalar penceresini açtıktan sonra üst kısımda bulunan kalıp yazan yere tıklıyor sayfa içerisine giriyoruz. Kalıp sayfaların ingilizcesi master olarak geçmekte. Master yani kalıp sayfalara giriş yaptıktan sonra araçlar (tool) panelinde bulunanan yazı aracını (T) tıklıyor sayfada yazı alanı (text frame) açıyoruz.

indesign sayfa numara eklemeMaster (kalıp) sayfaları açtığınız karşınız iki sayfa gözükecektir. Sol ve sağ sayfalarda sayfa numarasını eklemek istediğiniz yere yazı alanı açıyoruz. Daha sonra indesign menüsünde yer alan text yani yazım menüsünde aşağıda yer alan özel karakter ekleyi tıklıyor ve işaretçiler kısmına geliyor ve oradan da geçerli sayfa numarası ekle diyoruz.

Eğer adobe indesign programını ingilizce kullanıyorsanız işlem sırası şöyle; type > insert special character > markers > current page number. Bu işlemleri yaparken yazı alanı seçili yani yazı alanı içerisinde yazı yazılabilir şekilde olmalı.

İşlemleri bu şekilde yaptığınızda indesign içerisinde sayfa numaralandırmayı gerçekleştirmiş olursunuz. Master (kalıp)  içerisinde isterseniz sayfa numarasını üste alabilir ya da istediğiniz şekilde konumlandırabilirsiniz. Burada yaptığınız değişiklikler normal sayfalara geçiş yaptığınızda uygulanmış olacaktır.

İsterseniz anlattığım bu işlemleri bahsettiğim videoyu izleyerek de uygulayabilirsiniz. Videoyu izledikten sonra yorumlarınızı bekliyorum. Yeni videolardan haberdar olmak için youtube kanalıma abone olmayı unutmayın. Youtube aboneliği ücretsizdir.

Indesign Doküman Ayarları

Indesign Doküman Ayarları

Artık başlayalım!

Biraz geç oldu ama 2018’e girmeyi bekledim diyelim. Ne demiştik bilgi paylaştıkça çoğalır. Evet bu sözden hareketle ben de youtube kanalımı açtım. Youtube kanalıma bu linkten ulaşabilirsin.

İlk olarak en iyi bildiğim konulardan Adobe Indesign üzerinden birşeyler aktarmaya başladım. Her hafta en az 2 video ile karşınızda olacağım. Sizinde Adobe Indesign ile ilgili kafanıza takılan sorular varsa bana yazın ya da sosyal medya üzerinden mutlaka ulaşın. Beraber çözüm arayalım.

indesign- ayarları

Adobe’nin sayfa tasarım programı olan Indesign hakkında ilk bahsettiğim konu doküman ayarları oldu. Evet biliyorum basit bir konu ama burada gözden kaçan şeyler oluyor. Ben de biraz onlara değindim. Özellikle de taşma payı konusu çok önemli. Bu bazen işe yeni başlayan grafikerlerin, grafik tasarımcıların  ya da programla haşır neşir olup baskıya iş gönderenlerin atladığı bir konu.

Kilit Nokta: Taşma Payı

Indesign doküman ayarlarında bence en önemli konu taşma payı ayarlarının verilmesi. Eğer bir işi Adobe Indesign programında hazırlıyor ve matbaaya baskıya gönderecekseniz taşma payı en kilit noktayı oluşturuyor.

Bunu da Indesign’da en kolay şekilde doküman ayarlarında yapabiliyorsunuz. Standart baskılı işlerde örneği bir antetli, bir dergi veya kitap tasarımında 3 mm’lik bir taşma payı ölçüsü yeterli olacaktır.

 

Adobe Indesign doküman ayarları penceresinde belgenin genişlik ve yükseklik ayarlarını, kaç sütun olacağını, sütun aralıklarını ayarlayabiliyoruz. Ayrıca dokümanın kaç sayfa olacağına, hangi sayfa numarasından başlayabileceğine yine buradan karar verebiliriz.

İsterseniz aşağıdaki videodan anlattıklarımı daha detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz. Yeni videolardan haberdar olmak için youtube kanalıma abone olabilirsiniz.